Prevenirea accidentului vascular cerebral

Interviu cu medicul specialist Univ.-Prof. Dr. Severin Schwarzacher

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) accidentul vascular cerebral cauzează anual 6,2 milioane de decese la nivel global. La fiecare 2 secunde undeva în lume o persoană suferă un accident vascular cerebral, astfel încât la nivel mondial se înregistrează 30 de accidente vasculare cerebrale pe minut. Medicul specialist Univ.-Prof. Dr. Severin Schwarzacher ne prezintă informații importante cu privire la această afecțiune, pentru a înțelege cât de important este rolul prevenției.

Care sunt cauzele un accident vascular cerebral?

În principiu, există două cauze care duc la deteriorarea unui țesut cerebral-  irigația sanguină a creierului este întreruptă brusc din cauza blocării unui vas de sânge sau are loc ruperea unui vas de sânge cu aparitia unei hemoragii.

Cauzele cele mai frecvente sunt modificări, în special ateroscrelotice, a vaselor gâtului și capului (care irigă creierul) și care duc la reducerea fluxului sanguin. O altă cauză pot fi aritmiile (fibrilațiile arteriale) instalate fără un motiv anume sau disfuncțiile valvulare care produc cheaguri în inimă, care apoi sunt transportate în creier. Hipertensiunea arterială, care mult prea des nu este diagnosticată sau tratată, este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru accidentul vascular cerebral.

Care sunt simptomele unui accident vascular cerebral?

Simptomele sunt variabile și pot fi prezente pe termen scurt sau pe termen lung, în funcție de cauza lor și de zona afectată în creier.

Des apar dificultăți de vorbire sau pierderea capacității de a vorbi, vedere încețoșată, slăbiciuni fizice în mâini sau picioare, paralizia extremităților precum și paralizia facială parţială. De obicei se instaurează o hemipareză – pareză instalată pe o jumătate a corpului. În cel mai rău caz se ajunge la prăbușirea funcțiilor organelor vitale.

Cum se diagnostichează accidentul vascular cerebral? Ce investigații sunt necesare?

Diagnosticul derivă din istoricul medical și evoluția simptomelor negative, precum și din o investigație neurologică și o examinare de medicină internă. Impetuos necesare sunt investigațiile radiologice de CT și RMN.
Importante pentru determinarea cauzei sunt, ulterior, examinările cardiace și vasculare, o analiză detaliată a ritmului cardiac și o analiză a tensiunii arteriale.

În ce constă și când are loc reabilitarea după un accident vascular cerebral?

În cazul în care s-au instaurat leziuni, reabilitarea prevede restaurarea funcțiilor pierdute. După un tratament amănunțit, fizioterapia și terapia ocupațională sunt de o importanță majoră.

Care este pronosticul?

Pronosticul depinde de gradul de severitate a accidentului vascular cerebral, precum și de comorbidități. Esențială este descoperirea cauzei pentru a evita o reîmbolnăvire și pentru a remedia leziunile. În mare, se poate spune că pronosticul scade odată cu vârsta și cu numărul de comorbidități.

Cum se poate preveni un accident vascular cerebral?

Menținerea vaselor de sânge și a tensiunii arteriale într-o stare sănătoasă este un factor decisiv. Factorii de risc precum fumatul, obezitatea, lipsa de mișcare și diabetul zaharat ar trebui - pe cât posibil - evitați, deoarece acești factori sunt responsabili pentru modificările din vasele de sânge – cunsocute sub numele de ateroscreloză. Adiacent, este important de știut dacă sunt prezente aritmii cardiace sau modificări la nivelul valvelor cardiace care ar putea declanșa un accident cerebral.

Așadar, se merită să urmăm un stil de viață sănătos și să efectuăm investigații regulate a ritmului cardiac și a valvelor cardiace pentru a evita un accident vacular cerebral.


Go back

Biroul international: Heiligenstädter Straße 46-48, 1190 Viena, Austria Icon Standort