Bolile inflamatorii cronice intestinale (BII) – Tratament și diagnosticare
Dr. Franz, cât de frecvente sunt bolile inflamatorii cronice intestinale?
Potrivit estimărilor, între 40.000 și 80.000 de persoane sunt afectate în Austria, iar la nivel mondial sunt probabil peste 10 milioane. Tendința este în creștere, deoarece BII sunt în prezent în creștere și în multe țări asiatice.
Atât în cazul bolii Crohn (MC), cât și în cazul colitei ulcerative (UC) există o inflamație - o inflamație a mucoasei intestinale în cazul colitei ulcerative, sau a întregului perete intestinal în cazul bolii Chron, cauzele sunt încă neclare.
În timp ce în cazul bolii Chrom activitatea inflamatorie este resimțită în tot tractul gastro-intestinal, de la cavitatea bucală până la anus, în cazul colitei ulceroase procesul inflamator începe în rect și se poate răspândi continuu de acolo, în diferite grade, până la afectarea întregului colon.
Care sunt simptomele bolilor inflamatorii intestinale?
Cele mai frecvente simptome - adesea intermitente - includ oboseala și lipsa poftei de mâncare, anemie, diaree de intensitate variabilă, vărsături, febră și întotdeauna dureri abdominale cu crampe.
Ambele boli pot avea o evoluție cronică activă și pot fi însoțite de scădere în greutate, anemie și stări de slăbiciune.
În cazul în care boala inflamatorie intestinală nu este tratată sau este tratată prea târziu, intestinul poate fi afectat progresiv și ireversibil de procesele inflamatorii.
Riscul de carcinom este, de asemenea, crescut în ambele forme de boală cronică inflamatorie intestinală.
Cum decurge procesul de diagnosticare a bolilor cronice inflamatorii intestinale?
Diagnosticul de boală inflamatorie intestinală este adesea un proces de lungă durată - în Austria, durează aproximativ 2 ani (!) de la apariția primelor simptome până la diagnosticul final.
Examinările necesare includ endoscopia (endoscopie gastrointestinală), analize de scaun, teste de laborator, ecografii. În timpul diagnosticului inițial, ar trebui să se efectueze și o rezonanță magnetică (RMN) sau o tomografie computerizată (CT).
Unii pacienți suferă, de asemenea, de afecțiuni articulare sau oculare (de exemplu, iridociclita); în aceste cazuri, un medic oftalmolog și un medic ortoped sunt, de asemenea, implicați în procesul de diagnosticare.
Ce opțiuni de tratament sunt disponibile în prezent pentru bolile inflamatorii intestinale?
Gama terapiilor dipsonibile este foarte largă - de la medicamente antiinflamatorii la cortizon ca medicație standard, care se administrează de obicei în faza acută, până la terapiile ultramoderne de perfuzie și injectare - așa-numitele "biologice" - care adesea trebuie administrate doar la fiecare 8-12 săptămâni. Produsele biologice care sunt injectate subcutanat (sub piele) și pot fi, de asemenea, administrate chiar de către pacienți.
După diagnosticare, inițial sunt necesare examinări la fiecare 8 - 12 săptămâni, dacă tratamentul este pozitiv examinările sunt necesare la fiecare 6 - 12 luni.
Consultațiile de control pot avea loc uneori și online, prin videoconferință.
Controalele endoscopice trebuie efectuate la fiecare 1 ½ - 2 ani, din cauza riscului crescut de dezvoltare a unui carcinom.
Când este necesară intervenția chirurgicală pentru bolile inflamatorii intestinale?
Intervențiile chirurgicale sunt rareori necesare.
În cazul bolii Crohn, intervenția chirurgicală trebuie efectuată la cea mai târzie dată posibilă sau numai dacă terapia conservatoare nu a fost eficientă (în aproximativ 10% din cazuri).
În cazul colitei ulcerative, intervenția chirurgicală se efectuează numai în cazul megacolonului toxic - o complicație rară, dar periculoasă.
În acest scop, în Spitalul Privata Confraternität aceste cazuri sunt preluate numai de chirurgi cu experiență și cu pregătire specială în domeniul bolilor inflamatorii cronice intestinale.
Este important de știut că o stomă (ieșire intestinală artificială) nu este aproape niciodată necesară după o operație de boală inflamatorie intestinală.
Care sunt șansele de reușită?
Cu ajutorul medicamentelor biologice, în 70-80 % din cazuri se poate obține absența simptomelor sau cel puțin o reducere a acestora. În orice caz, se poate obține o îmbunătățire semnificativă.
Din ce în ce mai mulți tineri sunt afectați de bolile inflamatorii cronice intestinale. În Spitalul Privat Confraternität pot fi tratați pacienții începând cu vârsta de 14 ani.
Care sunt avantajele diagnosticului/tratamentului în Spitalul Privat Confraternität:
- Endoscopia încorporată în mediul spitalicesc oferă mai multă siguranță
- Polipii pot fi îndepărtați imediat (chiar și cei mai mari, care necesită o internare sau o spitalizare de zi)
- În timpul fiecărei examinări se prelevează probe de țesut care sunt examinate de către un laborator de patologie renumit pentru a detectarea modificărilor celulare
- Pentru intervenții chirurgicale în zona stomacului și a intestinului sunt disponibili chirurgi excelenți cu mulți ani de experiență în domeniu
- Se oferă sprijin psihologic pentru cazurile dificile
Spitalul Privat Confraternität
Aveti intrebari? Doriti o a doua opinie medicala sau o programare?
Departamentul International PremiQaMed va sta la dispozitie pentru orice cerere medicala, organizatorica sau estimare financiara pentru investigatii si tratamente medicale.